Refrigerants Naturally vertegenwoordigd op Koudecongres in Nederland

Op 4 november 2021 vond het Koudecongres 2021 plaats in Tiel, Nederland. Dit congres werd georganiseerd door De Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Koude samen met uitgeverij Vakmedianet. Aan het Koudecongres namen zo’n 175 fabrikanten, leveranciers, installatiebedrijven, eindgebruikers, consultants, wetenschappers en studenten deel uit de koude- en klimaattechniek.

René van Gerwen in gesprek met een deelnemer tijdens het Koudecongres
René van Gerwen in gesprek met een deelnemer tijdens het Koudecongres

Het centrale thema was dit jaar “Innovatie, ja natuurlijk”, met de focus op innovatieve oplossingen die reeds in de koude- en klimaattechniek en bij warmtepompen worden toegepast. Hierbij was gedurende de dag een prominente rol weggelegd voor de natuurlijke koudemiddelen.
Key note speaker tijdens het congres was Dr. Andy Pearson (Group Managing Director bij Star Refrigeration, UK). Pearson heeft een brede ervaring in het ontwerp en de bouw van duurzame koeltechnische systemen en is een bewezen expert in de veiligheid van ammoniak- en CO2-systemen. Pearson is dan ook een veelgevraagd spreker bij wereldwijde evenementen rondom koude- en klimaattechniek.

Tijdens verschillende presentaties benadrukte Dr. Pearson het belang van natuurlijke koudemiddelen als een van de meest invloedrijke toepassingen om klimaatverandering tegen te gaan, met name in ontwikkelingslanden. Ook andere sprekers uit de branche richtten zich in hun presentaties op uiteenlopende innovatieve oplossingen met natuurlijke koudemiddelen in de industrie, detailhandel en gebouwde omgeving.

Wim den Boer (STEK) en René van Gerwen (KNVvK) vertegenwoordigden hier zowel het Europese samenwerkingsproject “Refrigerants, Naturally! for LIFE” als de Associatie Refrigerants Naturally! met een kleine beursstand in de centrale ruimte. Tijdens de pauzes spraken zij met verschillende collega’s uit de branche die de omslag naar het gebruik van natuurlijk koudemiddelen in hun bedrijfsvoering al hebben gemaakt (of voornemens zijn dit te gaan doen). Hierbij promootten zij het RefNat4LIFE! project door de aanwezigen uit te leggen dat een investering in duurzame oplossingen voor koeling en verwarming in de kleine voedingsmiddelenwinkels in Europa het bedrijf meer winstgevend kan maken.
Het project biedt verschillende richtlijnen, checklists, selectietools voor de inkoop van apparatuur en e-learning modules voor zowel de winkeleigenaren als de installateurs.

Wim en René hebben veel aanwezigen geënthousiasmeerd en overtuigd van het belang om lid te worden van de Associatie Refrigerants, Naturally!. Zij slaagden erin de interesse te wekken van verschillende toonaangevende bedrijven uit de branche. Hieruit kunnen wij zeker een aantal nieuwe lidmaatschappen tegemoet zien.

We kunnen concluderen dat de aanwezigheid van de Associatie Refrigerants, Naturally! en het RefNat4LIFE! project op het Koudecongres 2021 een groot succes was en dat het zeker de moeite waard is om Refrigerants, Naturally! onder de aandacht te blijven brengen tijdens soortgelijke evenementen in de toekomst.

Meer informatie: info@stek.nl, info@knvvkyoungcool.nl, https://www.refrigerantsnaturally.com/ en https://refnat4life.eu/